Anasayfa / SÖRF / Gitarın Bölümleri Nelerdir?

Gitarın Bölümleri Nelerdir?

Gitarın Bölümleri:

KulaklarGitar klavyesinin ya da sapının ucunda bulunan bölümdür…Gitar tellerinin bir ucu Kulaklara, diğer ucu ise köprü dediğimiz yerlere bağlanır..Kulaklar gitarımızı akort etmemize yarayan yerdir… 

Köprü: Gitarın gövdesi üzerinde bulunan ve tellerin bağlandığı diğer yerdir.Teller, köprüye ufak topuz denen şeylerle tutturulur.. 

Klavye: Gitarın sap kısmına klavye deni..Sağ elini kullanan arkadaşlar klavyeyi sol elleriyle tutarlar.. Akorlar ve notalar klavye üzerinde basılır. 

Perde: Klavye üzerinde “fred” ya da “perde” denilen, kısa ve ince demirlere denir. Her gitarda ortalama 21-24 perde bulunur. Perdeler notaları belirlerler..

Perde İşaretler: Birçok gitarda, 3.-5.-7.-9.-12.-15.-17. ve 19. perdelerde bulunurlar…12. perde her telin 1 oktav incesini verir. 

Ses Deliği: Gövde üzerinde bulunan büyük deliktir. Akustik ve Klasik gitarlar dışındaki gitarlarda bulunmaz…Bir Ses düzenine bağlanmayan gitarlarda sesi bu delikten alırız.. 

Gövde:Genelde herkesin bildiği gibi gitarın en büyük ve ana bölümüdür..Bu bölüm sesin “Tını”’sını belirler.. Köprü ve 
Ses deliği bu bölümde bulunur ancak elektro ve diğer gitarlarda, gövde üzerinde bas, tiz ve mid’i belirleyen ayar düğmeleride bulunur.. 

Gitar telleri: Gitarın iyi ses çıkarması için iyi bir tel kullanılmalı ve teller iyi takılmış olamalıdır…Kötü ses , cızırtı , çınlama gibi sorunlar tellerin bozulmasından kaynaklanabilir.. Telleri kullanımdan hemen sonra kuru ve tüy bırakmayan bir bez ile silersek sorunlar engellediği gibi perde ve klavyemizin kullanım süreside artacaktır…Tel yağları kullanmamız paslanmayı önler ama yeterli miktarda kullanılmalı fazlası dikkatle silinmelidir..Tel yağlarını naylon tellerde kullanmamalıyız..Aksi halde naylon teller zarar görebilir

Yorumlar

Yorumlar

Hakkında Gitar Ogreniyorum