Anasayfa / Klasik Gitar / Ekstra / Gitarda Vals

Gitarda Vals

Gitarda Vals

Gitarda belli kodlara oturtulmuş ritimler bulunmaktadır. Vals bu ritimlerden bir tanesidir. 3/4’lük olan bu ritim, üç tam vuruş yapacağımız anlamına gelir. Bu ritimde gitar çalmak oldukça kolaydır. Dikkat etmemiz gereken tek konu ise parçalar üzerinde vals ritmi uygulanırken hızlı olmaktır. Üç tam vuruş yani vals ritmi, kısalığı sebebi ile yavaştan hızlıya doğru alıştırma yapılan bir ritimdir. Ritimleri 2/4, 3/4, 4/4 olarak ele aldığımızda, aşağı ve yukarı olarak nasıl kodlama yapıldığına bir göz atalım:

  • 4/4 slow rock ritmi: A – A – Y – A – Y
  • 4/4 orta hızlı ritim: A – A – Y – A – Y – A – Y
  • 4/4 orta hızlı pop-rock ritmi: A – A – Y – Y – A – Y
  • 3/4 vals ritim: A – Y – Y

Yukarıdaki kodlamadan da anlaşıldığı gibi gitarda vals ritmi 3/4 ve aşağı- yukarı- yukarı olarak kodlanmıştır. Tüm bunları uygulamak için ritim çalışmalarına en baştan başlamak gerekir. Tüm çalışmalarımızda olduğu gibi yine bol tekrar ve kolaydan zora doğru alıştırma en doğru tercihtir. Yukardan aşağıya yapılan vuruş çalışmalarında işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağı tellere vurmalı, (Hepsi birden aynı anda vurmak zorunda değil) aşağıdan yukarıya harekette ise işaret parmağımız ile telleri yukarı doğru çekmeliyiz. Ritimlere elimiz alışıncaya kadar egzersizleri tekrar etmek zorundayız. İlk çalışmaya başladığımızda, gitardaki alttan üç tel ile başlamak ve sonra sayı arttırılarak devam etmek uygun olacaktır. Parmaklarımız düzene alıştıktan sonra vals ritmini uygulamaya başlamalıyız. Ritmi iyice öğrendikten sonra nota ile çalışmalar yapılmalıdır. Sağ el pozisyonlama yapabiliyorsa, sol el de devreye girerek akortlara basmalı ve kulağa hoş sesler gelene kadar alıştırma işlemine devam edilmelidir. Akortlar doğru basılıyorsa akortlar arası geçiş yapılmalıdır. Em – Am, Am – Dm, E – Am geçiş egzersizlerini doğru basarsak, gitarda ritim atmayı anlamış oluruz. Armonik olarak vals ritmi ile yapılan çalışmalar kısa sürede sonuç verecektir. Vals ritimleri ile çalınan parçalar dans ritimleri olarak da adlandırılabilir. Özellikle slow pop şarkılarının neredeyse tamamı, bu tür dans ritmine uygun vals ritmi ile çalınan parçalardır.

 

 

Yorumlar

Yorumlar

Hakkında Gitar Ogreniyorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.