Anasayfa / Klasik Gitar / Ekstra / Gitarda Flamenko Nasıl Atılır?

Gitarda Flamenko Nasıl Atılır?

Gitarda flamenko atmanın en doğru yolu, dansçıları, şarkıcıları ve gitar ustalarını büyük bir itina ile takip etmek ve onları izleyerek öğrenmekten geçer. Dinlediğiniz ünlü gitarist kayıtlarında flamenkonun ve flamenko gitarının orijinal stilini, sesini daha yoğun hissedecek ve yansımalarını göreceksiniz. Gitaristin tekniği, flamenkonun kendine has özellikleri, çalınan melodilere aşinalığı iliklerinize kadar hissetmenizden ve bunun bir bağlılık, vazgeçilmez bir aşk olduğunu anlamaktan geçer.

Flamenko parçalarında genellikle melodik yürüyüş frigyen moddadır. Süpertonik çoğunlukla ‘mi majör’ akoruna çözülür. Sol diyez frigyen modda mediantın artırılması ile sağlanır. Flamenko’da başparmak  ( p ), işaret parmağı ( i ), orta parmak ( m ), yüzük parmağı ( a ), serçe parmak ( c ) olarak kodlanır. Enstrümanın yapısı gereği sol ve fa majör akorları basılırken, mi vesi teller boş tel olarak alınır. Flamenko parçaları yapılarına göre üç grupta toplanır. Üç, dört ve on iki vuruşlu ritmik yapılar, flamenkoda formların temsilcisidir. İkinci ve üçüncü gruplarda bazı ritmik farklılıklar vardır. Ancak birinci grupta bulunan formlar ise ritmik çalışmalar gerektirir. Bu çalışmaları yapmadan birinci grupta uzmanlaşmak neredeyse imkânsızdır. Temel ritimlere tam hâkim olan bir gitarist, flamenko müziğinde İspanyol edisyonlonuna çeşitli varyasyonlar ile ulaşabilir. Fakat bu ritimler hatalı şekilde notaya geçer. Bu sebeple birinci gruptaki temel ritimler, birbirleriyle ritmik bir ilişki içindedir. Mesela Soleares’te 3/4 veya 3/8’lik dört ölçü ve on iki vuruşlu ritmik bölümler vardır. İlk vuruşta varyasyon yapılır, onuncu vuruşta ritmik birimler sona erdirilir.

gitarda flamenko

gitarda flamenko

Üç adet ikiliden ve iki adet üçlüden meydana gelen ritmik yapılar üç grupta da tekrar edilir. Ritimlerin kontrolü ise gitariste doğaçlama sezgisini aşılar. Gitarda flamenko çalma esnasında kullanılan ve klasik gitardan farklı olan teknikler bulunmaktadır. Rasgueado; tüm akoru beş veya altı teli kullanarak vurmaktır. Golpe; yüzük parmağının tırnağı veya ucuyla Gitarın üst kısmına vurularak gerçekleştirilir. Apagar; bu teknik serçe parmağının olmadığı akorlar için vardır. Akor çalındıktan sonra serçe parmağı ile tüm tellerin üzeri kapatılarak uygulanır. Alzapua; sağ el başparmağı klasik gitardan farklı olarak flamenko gitarda birden çok teli çalmada kullanılır. Uzun melodik pasaj ve akor arpejinde de yer yer kullanılır. Bu teknikte başparmağın tırnağı mızrap olarak görev yapar. Bu teknikler haricinde kullanılan teknikler ise çoğunlukla klasik gitardan alınmıştır.

Yorumlar

Yorumlar

Hakkında Gitar Ogreniyorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.