Anasayfa / Klasik Gitar / Ekstra / Elektro gitarda Entonasyon Ayarı

Elektro gitarda Entonasyon Ayarı

ENTERNASYON AYARLARI

 konumuz elektro gitar enternasyon ayarı. Öncelikle enternasyon ayarını yapmadan önce dikkat etmemiz gereken şey; tellerin yeni takılmış olması ve de gitarının sap ayarının doğru bir şekilde yapılmış olmasıdır. Gitarın sap ayarını alyan yardımı ile sapın içinden geçen metal çubuğu çevirerek yapabiliriz ama dikkatli olmak lazım. Eğer sap ayarı yapmayı bilmiyorsak ve çok zorlarsak sapa büyük zararlar verebiliriz. Sap ayarında dikkat etmemiz gereken konu; sapın tamamen düz olması. Bunu tel yüksekliğine bakarak ve klavyedeki çeşitli notaları tınlatarak sesin doğru çıkmasını baz almak suratiyle de anlayabiliriz.

Şimdi enternasyon ayarına geçelim. Hemen gitarımızı, bir adet tornavidamızı ve bir adet de tuner cihazını yanımıza alıyoruz. Yemek terifi gibi oldu farkındayım 😀 . Önce tuner yardımıyla telin akordunu yapıyoruz. Daha sonra 12. perdeye basarak teli tınlatıyoruz ve tuner yardımıyla tekrar kontrol ediyoruz boşta verdiği sesin 12. perdede aynısını vermesi gerekiyor. Eğer tiz ya da pes ise tornavida yardımı ile gövdede bulunan köprü kısmındaki yayları ile geri oynatıp tekrar akord ediyoruz. Bu işlemi boş tel ile 12. perde aynı olana dek tekrarlıyoruz. Bu işlemi yaparken dikkat etmeliyiz çünkü çok hassas bir işlem yapıyoruz. Tornavidayı öyle var gücümzüle çevirmemeliyiz. Ufak oynamalar bile yeterli oluyor çünkü.

gitarda-enternasyon

BURAK DOĞUSOY

Yorumlar

Yorumlar

Hakkında Gitar Ogreniyorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.